"Finally, from so little sleeping and so much reading, his brain dried up and he went completely out of his mind.” (Miguel de Cervantes Saavedra, Don Quixote)
Echilibrul fericirii și al tristeții
Începu să le spună, cu o abundență mai mare de cuvinte, că oricât de fericit ar fi cineva, există mereu câte ceva spre care tânjește. Ce încă nu a obținut. Ceva ce-i lipsește ca să poată fi cu adevărat fericit. Nu există om care să spună că nu mai are nici o dorință. De îndată ce a primit un cadou din partea sorții, se gândește la alt cadou pe care ar vrea să-l primească. Și nu se pune problema ca cel nou să fie mai prețios, mai consistent decât primul - nici pomeneală! E vorba doar despre ceva ce încă nu are și dorește cu tot dinadinsul să obțină. Iar asta îi asigură echilibrul fericirii - simte că nu va fi fericit până ce nu-și va primi cadoul dorit. Ca apoi să râvnească din nou la altceva.
La fel e și cu tristețea. Oricât de mare ar fi durerea mereu există câte ceva care te consolează, te ferește de disperare. Orice ar fi și oricum i-am zice: obligație, datorie, ceva ce, în ciuda tristeții, trebuie dus la bun sfârșit. În caz de deces, este grija față de cei rămași în viață, pe care cel dispărut i-a îndrăgit. În orice tragedie tot mai există câte ceva care-ți aduce un strop de alintare și nu poate fi neglijat: o muncă deja începută, grija față de cineva sau ceva ce a rămas pe umerii noștri, fie că e vorba de o rudă, un servitor sau un animal - e totuna. Cineva pentru care ești nevoit să rămâi în viață, să lucrezi, cineva care are nevoie de tine. Dar se poate ca până și grandoarea doliului să constituie o consolare.
Miklos Banffy - Trilogia transilvană II, Cumpăniți