Oamenii educați, după părerea mea, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
1. Ei respectă personalitatea umană și, de aceea, sunt întotdeauna îndatoritori, delicați, amabili, concilianți...
2. Ei au milă nu numai față de cerșetori și de pisici. Ei suferă sufletește și din cauze care nu se văd cu ochiul liber.
3. Ei respectă proprietatea străină, și de aceea, își plătesc datoriile.
4. Ei sunt sinceri și se tem de minciună ca de foc Nu mint nici măcar când e vorba de fleacuri. Minciuna este jignitoare pentru ascultător și îl pătează pe vorbitor în ochii celui care îl ascultă.
5. Ei nu se umilesc cu scopul de a trezi compătimirea altora. Nu cântă pe corzile sufletelor altora, pentru ca, drept răspuns, să culeagă oftaturi și mângâieri.
6. Ei nu sunt ușuratici. Nu-i preocupă briliantele false, cum ar fi dorința să fie prezentați unor celebrități. Talentele autentice rămân întotdeauna în umbră, în mulțime, departe de expunerea publică.
7. Dacă au talent, atunci și-l respectă. De dragul talentului, își sacrifică liniștea, femeile, vinul, agitația sterilă... Ei se mândresc cu talentul lor.
8. Ei își educă simțul estetic. Nu pot să doarmă îmbrăcați, să vadă pe pereți crăpături cu ploșnițe, să respire un aer viciat, să pășească pe podeaua împroșcată cu scuipat. Încearcă, pe cât posibil, să îmblânzească și să înnobileze instinctul sexual... Să te culci cu o femeie, să-i respiri în gură, să-i suporți logica, să nu te îndepărtezi de ea măcar cu un pas - și toate astea, pentru ce? De la o femeie ei au pretenții mai mari decât așternutul, decât sudoarea de cal, decât mintea pusă să înșele bărbatul cu o falsă sarcină și să mintă fără încetare. Ei, în special, pictorii, au nevoie de prospețime, de frumusețe, de omenie, de o mamă, nu de o... Ei nu pilesc vodca din mers, nu adulmecă dulapurile, deoarece știu că nu sunt porci. Beau numai când sunt liberi, la ocazii... Căci au nevoie de mens sana in corpore sano.
A.P. Cehov - Corespondență, I